Overtuiging 3: YES please!

Ben jij een pleaser? Iemand die gevoelig is voor erkenning van en waardering door anderen? Wil jij ook graag het liefst door iedereen aardig gevonden worden? Ben jij hierdoor ook conflictvermijdend? Dan is het goed dat je dit leest!

Pleasers passen zich snel aan anderen aan (tot zo ver het goede nieuws) en zetten daarom hun eigenbelang vaak opzij (hier gaat het dus mis). Regelmatig gaan ze over hun eigen grenzen om anderen tevreden te stellen. Het kan niet anders dan dat dit veel tijd en energie kost. Vaak voelen ze ook wel dat ze het eigenlijk niet prettig vinden om elke keer maar toe te geven, maar hebben ze geen idee hoe het anders kan…

Pleasen, we doen het allemaal wel eens. Het is gedrag dat voortkomt uit je ‘oerbrein’. Heel vroeger was het namelijk van groot belang om bij de groep te horen. Dan waren je overlevingskansen groter. Dus was het van belang om niet buiten de groep te vallen en anderen zo af en toe een plezier te doen. Daarnaast geeft het vaak ook gewoon een goed gevoel als je iets voor een ander kunt betekenen (en misschien doet de ander de volgende keer dan ook iets voor jou). 

Vervolgens ben ik van mening dat de samenleving er mooier op wordt als we elkaar helpen en ervoor zorgen dat de ander (ook) tevreden is.

Toch gaat het mis als je jouw gevoelens en verlangens altijd opzij zet voor een ander. Het is superbelangrijk dat je, ondanks dat je de ander tevreden wilt stellen, trouw blijft aan jezelf. Dat je weet waar je voor staat, wat jij belangrijk vindt en dat je daarnaar handelt. Als fanatieke pleaser kan het zijn dat je dat niet meer zo goed weet, waar jij nu eigenlijk gelukkig van wordt. Of hoe je toch vriendelijk ‘nee’ kunt zeggen tegen een ander. Hoe je, naast goed voor anderen zorgen, ook goed voor jezelf zorgt.

Vandaar deze ‘tip van de dag’: Vraag even bedenktijd als iemand je iets vraagt. Zeg niet meteen ‘Ja, dat doe ik’, maar zeg: ‘Ik denk er even over na en kom er later op terug’. Check dan ondertussen bij jezelf of je zin en tijd hebt om aan het verzoek te voldoen. Wat de gevolgen zullen zijn als je (vriendelijk) ‘nee’ zegt en of die dan echt zo erg zijn als jij denkt. Of zeg eens meteen ‘nee’ en kijk wat het met je doet… Maar dat is voor een echte pleaser misschien nog wat te veel gevraagd.

Heb je het gevoel dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken? Dan heb ik goed nieuws voor je! Er bestaat een online training ‘Vergroot je veerkracht’. Meer informatie daarover kun je later bij me opvragen, want ik heb je net de tip gegeven om nee te zeggen vandaag, dus heeft het nu geen zin om te vragen of je mee wilt doen ;-). Als je toch van mening bent dat ik je kan helpen, neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met me op. Zeer waarschijnlijk zeg ik dan toch wel ja, ik ben nu eenmaal een pleaser ;-). 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.