Toegegeven, ik doe het graag goed. Ik wil graag zelf tevreden zijn met het resultaat van mijn inspanningen en vind het ook heel prettig als anderen dat ook zijn. Ik doe graag mijn best. Dat heeft me in het verleden vaak gunstige resultaten opgeleverd. Goede resultaten op school, excellente beoordelingen door de werkgever. So far so good. Ik denk dat er niet veel mis is met ‘goed je best doen’, hard werken en anderen proberen tevreden te stellen.
Het wordt pas een probleem als ‘goed’ niet goed genoeg meer is. Als je de lat voor jezelf steeds hoger legt. Als je altijd maar ziet wat er beter kan. Als je het gevoel hebt dat niets nog ‘af’ is en je ‘to-do-lijst’ oneindig lang lijkt. Als je niet meer kunt genieten van behaalde resultaten en niet meer tevreden kunt zijn.
Perfectionisme is een vaak voorkomende eigenschap, die sommigen veel brengt en anderen ook veel energie kost. Natuurlijk perfectionisme geeft volgens de KernTalentenmethode energie, terwijl het continu streven naar perfectie vaak een niet haalbare levensstandaard is. Het is als jagen op een dinosaurus, dat gaat je ook niet lukken. ALLES kan niet perfect. Alles MOET niet perfect. Alles moet ook niet PERFECT. Als alles perfect moet, streef je naar het onhaalbare en dat kost enorm veel tijd en onnodig veel energie. Terwijl tijd en energie kostbaar zijn en je die beter kunt besteden aan dingen waar je echt gelukkig van wordt en energie van krijgt.
Een interessant principe voor de perfectionisten onder ons is het Pareto-Principe (de 80/20- regel). De Italiaanse econoom Vilfredo Pareto ontdekte dit patroon, dat stelt dat 80% van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Oftewel: Je bereikt 80% van je doelen met 20% van je inzet. Met de overige 80% van alles wat je doet behaal je dus nog die 20%, maar eigenlijk is dat dus zonde van je tijd en energie. Als 20% van je inzet leidt tot 80% van je resultaten, loont het om eens kritisch te kijken naar wanneer het genoeg is geweest. Alles wat je daarna nog doet, voegt eigenlijk weinig toe, maar kost relatief wel veel tijd en energie. Probeer het maar eens, de rest van vandaag. Welke taak kun je met 20% van je inzet voor 80% volbrengen? En kun je het dan ook hierbij laten? Als je dit vaker doet, zal het echt tijd en energie besparen. Het proberen waard volgens mij. Ik wens je veel succes!
Mocht het toch niet zo goed lukken of heb je er hulp bij nodig, neem dan geheel vrijblijvend eens contact met me op voor een gratis (online) coachsessie. Ik help je graag!
Reactie plaatsen
Reacties