Overtuiging 4: Als alles AF is.

Mensen met een burn-out zijn vaak knetterhard voor zichzelf. Ze gunnen het zichzelf nauwelijks even te rusten, te ontspannen of plezier te maken. Dat doen ze ‘straks’ wel, als ze ‘alles’ gedaan hebben. Helaas blijkt maar al te vaak dat er dán geen tijd meer over is… Hun ‘to-do-lijstjes’ zijn zo enorm lang en als het lijstje bijna klaar is, dan verschijnen er ineens nieuwe dingen die 'moeten' gebeuren. Hierdoor zijn ze nooit klaar, zijn ze niet tevreden over wat ze doen, nemen ze dus geen rust en raken ze uitgeput, oftewel burned-out.  

Als mensen met een burn-out niet leren om op tijd uit te rusten, tijd voor zichzelf te nemen of te ontspannen, dan zal het risico op een volgende burn-out groot blijven. Dus is het echt noodzakelijk om jezelf die rust te gunnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want: Hoe doe je dat? En: Wanneer moeten al die dingen dan gebeuren? Of: Wie doet het dan als ik het niet doe?

Toch blijkt telkens weer dat als je wel op tijd ontspant, alles makkelijker lijkt te gaan. Je werkt met focus, omdat je fitter bent. Je hebt meer energie, houdt overzicht, verliest jezelf minder in details en werkt efficiënter. Daarnaast ben je beter in staat om te bepalen of jij degene bent die het werk moet uitvoeren en of het daadwerkelijk nu moet gebeuren, of dat het ook later kan. Je zult ook meer genieten van de dingen die je doet en trots op jezelf zijn, in plaats van jezelf steeds erop te wijzen dat er nog zoveel ‘moet’.

Dus: Zet jezelf eens bovenaan die to-do lijst. Maak een lijstje met minstens tien, liever nog 20 dingen die jij leuk vindt om te doen. Even een boek lezen, lekker in bad gaan, (online) bijkletsen met een vriendin, een mooie wandeling maken. Het maakt mij niet uit wat je kiest, maar maak die lijst en doe het. Je zult merken dat het helpt.

Uit ervaring weet ik dat als je een burn-out hebt, het enorm lastig is om die ‘leuke dingen lijst’ te maken. Je weet dan gewoon niet meer waar je echt blij van wordt. Mocht jij dat ook lastig vinden, dan help ik je graag. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op en ontdek hoe ook jij kunt ontspannen. Het is nu tijd voor jou!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.