Deel 4: Een goede voorbereiding...

Tijd voor een opdracht!

Hopelijk ben je inmiddels gestart met de voorbereidingen op je studiekeuze. Heb je al volwassenen uit je omgeving gevraagd naar hun opleiding en beroep? Misschien vertellen ze je iets over een opleiding die ook bij jou zou kunnen passen of een beroep dat je interessant lijkt.
Daarnaast hoop ik dat je al eens een website van een opleiding hebt bezocht of nog beter: Naar een open dag bent geweest. Op zo’n moment kun je niet alleen kennismaken met de inhoud van de opleiding, maar ook ervaren of het je wat lijkt om op die plek te studeren.

Het maakt niet uit of je het bovenstaande wel of niet gedaan hebt, bij deze heb ik nog een studiekeuzeoefening voor je. Je hebt er wel een paar uurtjes de tijd voor nodig en een computer met internetverbinding en twee Wordbestanden, of een brochure van een opleider.

  1. Browse naar sites met studierichtingen of naar sites van opleiders op het gewenste niveau (mbo, hbo of universiteit) of pak er een papieren brochure van een of meerdere opleiders bij.
  2. Browse de site of blader de brochure rustig door.
  3. Kopieer en plak tien op het eerste gezicht of gevoel aantrekkelijke studies uit en plak ze in een Word bestand met de titel ‘Mogelijke studies’. Vergeet niet de links onder de teksten te kopiëren en plakken! Als je in een brochure aan het bladeren bent, scheur je de interessante opleidingen eruit en leg je ze op een stapeltje.
  4. Kopieer en plak ook tien totaal niet aantrekkelijke studies uit en plak deze in een ander Wordbestand met de titel ‘Verschrikkelijke studies’. Nu hoef je de links niet te kopiëren. Als je in de brochure bladert, scheur je dus de minst aantrekkelijke studies eruit en leg je ook deze op elkaar en maak je een tweede stapel.
  5. Neem nu het Wordbestand met de titel ‘Mogelijke studies’ door en markeer wat je aanspreekt. Op de papieren uit de stapel ‘interessante opleidingen’ kun je dit met een markeerstift doen.
  6. Ga naar het Wordbestand met ‘Verschrikkelijke studies’ en probeer ook in dit bestand aan te geven wat je niet aanspreekt. Ook in de papieren stapel met minst aantrekkelijke studies kun je deze kenmerken markeren.
  7. Je weet nu wat je aanspreekt en wat totaal niet past. Probeer het Wordbestand met de titel ‘Mogelijke studies’ nog aan te vullen met criteria waaraan jouw ideale studie verder nog moet voldoen. Hierbij kun je denken aan reistijd, mogelijke vervolgstudies en/of beroepsmogelijkheden.
  8. Vul ook het Wordbestand met ‘Verschrikkelijke studies’ aan met de dingen die absoluut niet in je studie of toekomstige beroep mogen voorkomen. Hierbij kun je ook denken aan wel of niet samenwerken, wel of niet met kinderen/ ouderen/ gehandicapten/ zwakkeren werken, (on)regelmatige werktijden enzovoorts.
  9. Probeer een lijstje te maken van alle kenmerken waaraan jouw mogelijke studie mag voldoen en zoek nu via een zoekmachine naar een studie waarin de termen die uit het Worddocument ‘Mogelijke studies’ samen voorkomen. Het kan zijn dat je sommige criteria moet weglaten om tot een zoekresultaat te komen.
  10. Selecteer de opleiding die je aanspreekt en vraag eventueel nog wat informatie op en bezoek indien mogelijk de Open Dag.

Mocht het niet (meer) mogelijk zijn om de Open Dag te bezoeken, informeer dan naar de mogelijkheid van een meeloopdag (of -ochtend/-middag). Dit zijn ideale momenten om vragen te stellen en de sfeer te proeven, dus ook echt te ervaren of de opleiding bij je past. Vaak krijg je hiervoor van school de mogelijkheid onder schooltijd, maar vraag dit voor de zekerheid altijd even na bij jouw mentor of decaan en vraag ook toestemming aan je ouder(s)/verzorger(s).


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.