Deel 1: Wat maakt die keuze zo lastig?

Zit je in het laatste leerjaar van het vmbo, havo of vwo en moet jij een studie kiezen? Heb je geen idee welke keuze je moet maken? Dan is het goed dat je dit leest!

Wist je dat we per dag ongeveer 35.000 keuzes maken? Meestal zijn deze keuzes ‘makkelijk’ en maak je ze onbewust, bijvoorbeeld de keuze of je op zal staan of nog even blijft liggen, welke sokken je aantrekt (of juist geen) en wat je eet als ontbijt. Het wordt lastiger als je een bewuste belangrijke keuze moet maken die veel invloed heeft, zoals je studiekeuze. 

Je studiekeuze heeft namelijk invloed op je dagindeling volgend schooljaar, je sociale contacten en ook de start van je toekomstige carrière. Ook kost een studie geld, dus een verkeerde studiekeuze heeft ook financiële gevolgen. Best belangrijk dus om een goede keuze te maken, maar dat kan, zeker met deze redenen in je achterhoofd, knap lastig zijn. 

Dit komt allereerst door de ontwikkeling van je hersenen. Deze is pas volledig rond je 25e, dus eigenlijk zijn je hersenen nog niet helemaal klaar om een keuze voor de lange termijn te maken. Maar ja, je zult wel moeten, dus blijven we daar niet te lang bij stilstaan. Wachten tot je 25e is geen optie.

Vervolgens kan het lastig zijn, omdat er zoveel te kiezen valt. ‘Vroeger’ koos je als jongen vaak hetzelfde beroep als je vader en bleef je als meisje thuis om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel opleidingen waaruit je kunt kiezen en heb je als jongen evenveel mogelijkheden dan als meisje. Hoe kies je uit al die mogelijkheden een studie die bij je past? 

Daarnaast lijkt de keuze zo moeilijk als je het gevoel hebt ‘voor de rest van je leven’ te moeten kiezen. Je moet nu een keuze maken, terwijl je misschien niet eens weet wat het je na de opleiding kunt, wat het beroep precies inhoudt en of je dit voor de rest van je leven wilt blijven doen. 

Het kan ook zijn dat je zelf niet zo bezig bent met je studiekeuze, omdat je het al druk genoeg hebt met naar school gaan, huiswerk maken, sporten, je bijbaan en je vrienden en vriendinnen. Terwijl je ouders, mentor en/of decaan erop aandringen dat je een studiekeuze mòet maken, heb je het nu gewoon druk met alles wat jij nu te doen hebt. Eerst die examens maar eens overleven en daarna zien we wel verder, kun je denken. Begrijpelijk en logisch, want zonder die examens en je diploma kun je niet eens aan die vervolgopleiding beginnen. Toch kun je vanaf 1 november al inschrijven voor een (mbo)opleiding en moet je een keuze maken voor 1 april (mbo) of 1 mei (hbo en universiteit). Daarna is een studiekeuze nog wel mogelijk, maar kan het zijn dat de opleiding je toelating weigert of dat er geen plaats meer is op de opleiding. Dat zou jammer zijn, zeker als je eindelijk iets hebt gevonden. 

Vandaar dat het toch raadzaam is om je nu in je studiekeuze te gaan verdiepen. De eerste stap is het lezen van dit artikel. De komende weken deel ik er meer, dus is het een goed idee om me de komende weken te volgen. Daarnaast is het verstandig om na te gaan welke van de bovenstaande redenen voor jou het de studiekeuze zo lastig maakt. Heb je ook het gevoel dat je voor de rest van je leven moet kiezen en krijg je het daar benauwd van? Of heb je geen idee, omdat er zoveel opties zijn? Of heb je simpelweg geen zin en/of tijd om nu al over je studiekeuze na te denken? Laat het weten in een reactie op dit artikel. Volgende week volgt mijn volgende blog over studiekeuze. Heb je nu al dringend hulp nodig? Neem dan contact op! 

Wat maakt die studiekeuze zo lastig?


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.