Deel 2: Hoe kies ik voor de rest van mijn leven?

Sommigen krijgen het Spaans benauwd van het woord 'studiekeuze'. Dit komt doordat ze denken dat je een keuze maakt voor de rest van je leven. Ze denken dat de studie die je kiest, de rest van je leven zal bepalen. Of dat hierdoor andere opties niet meer mogelijk zijn en het dus wel helemaal perfect moet zijn.

Dat is heel begrijpelijk, zeker omdat je ouders en de school die studiekeuze vaak ook heel belangrijk vinden. Dat is ook niet gek, omdat je ouders het beste voor je willen en het de taak van de school is om je goed voor te bereiden op de toekomst. Daarnaast krijg je vanaf je 18e het collegegeld (de kosten van de opleiding) niet meer cadeau en moet jij (of je ouder(s)/verzorger(s)) de opleiding zelf betalen. Vaak is dit meer dan duizend euro per schooljaar. Niet gek dat de school je adviseert en je ouders dan graag willen dat je de opleiding leuk vindt, er iets aan hebt en de opleiding afmaakt, zodat je goed voorbereid aan je carrière kunt beginnen. 

Toch wil ik hieraan graag iets toevoegen, want het kan niet de bedoeling zijn dat je hierdoor zoveel stress hebt dat je niet meer durft te kiezen. Ik wil namelijk dat je weet dat het tegenwoordig minder gebruikelijk is dat je na je studie voor de rest van je leven hetzelfde beroep blijft uitoefenen. Veel mensen switchen tijdens hun loopbaan van beroep. Ze hebben dus voor iets anders gestudeerd dan de baan die ze nu uitoefenen.

Tegenwoordig is het belangrijker dat je met je diploma een bepaald opleidingsniveau kunt aantonen, dan dat je ook precies het passende papiertje voor een bepaalde baan hebt. Daarnaast kun je later altijd nog een aanvullende of andere opleiding doen. Je zit dus niet ‘vast’ als je eenmaal een opleiding hebt gekozen. Vraag dit maar eens na in jouw omgeving, zijn jouw ouders, ooms, tantes, ouders van vrienden en vriendinnen, ook echt gaan doen waarvoor ze zijn opgeleid? Of zijn ze toch een keer geswitcht? (En als je ze dan toch spreekt, vraag meteen welke opleiding ze gedaan hebben, wat die inhield en wat ze ervan vonden… Vraag ze ook meteen even naar hun huidige beroep, misschien zit er een leuke optie bij!)

Daarnaast zou ik je willen adviseren om iets te kiezen dat je echt leuk vindt. Je moet namelijk nog vele jaren werken tot je pensioen (en de vraag is misschien wel of er tegen die tijd nog wel een pensioen bestaat, maar die garantie kan ik je nu nog niet geven). Natuurlijk vindt iedereen het fijn om veel geld te verdienen. Echter, veel geld verdienen zonder werken is maar voor weinigen weggelegd. De meesten moeten werken voor hun geld en vaak verdienen de mensen die heel goed zijn in hun werk het meest. Dat zijn vaak de mensen die niet alleen werken, maar ook gaan voor hun passie, dat wat ze gelukkig maakt. Dus de grote vraag is: Waar word jij gelukkig van? Wat zou jij nog heel lang en heel vaak kunnen doen? Let me know! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.